České podcasty a jak na ně

Podcast je zvukový pořad, který si můžete poslechnout online, nebo v podcastové aplikaci ve vašem chytrém telefonu. Hlavní výhodou podcastů je, že si svůj oblíbený pořad můžete pustit kdykoliv a že se vám epizody stahují automaticky – když budete pořady v podcastové aplikaci „sledovat“, neujde vám žádný díl.

Slovo podcast vzniklo složením názvu iPod (přehrávače od firmy Apple) a anglického slova broadcasting. Zatím nikdo nepřišel s lepším českým názvem, proto se i v češtině, stejně jako všude jinde na světě, stále používá anglické označení podcast.

V čem jsou podcasty jiné než rádio? Výhodou podcastů je možnost poslechnout si je kdykoliv a kdekoliv – jsou dobrým společníkem na cesty autem, procházky, sportování, uklízení i víkendové odpočívání. Vyznačují se velkou tematickou pestrostí i různou délkou, která vám zapadne do vašeho denního rytmu.

Podcasty mohou vycházet pravidelně každý den či každý týden, nebo jako ucelené série s omezeným počtem dílů.

Подкаст – це аудіо-шоу, яке можна слухати в Інтернеті або в додатку підкастів у вашому смартфоні. Основна перевага подкастів полягає в тому, що ви можете запускати улюблене шоу в будь-який час, і епізоди завантажуються автоматично – коли ви “дивитеся” шоу в додатку подкастів, у вас не проходить жодна частина.

Назва подкасту походить від англійського слова «iPod» (плеєр від Apple) і «broadcasting». Поки ніхто не придумав кращого чеського імені, тому і в чеській мові, як і скрізь у світі, досі вживається англійське слово подкаст.

Чим радіотрансляції відрізняються від радіотрансляцій? Перевагою подкастів є можливість послухати їх у будь-який час і в будь-якому місці – вони хороший компаньйон для подорожей на автомобілі, прогулянок, занять спортом, прибирання та відпочинку у вихідні дні. Вони характеризуються великою тематичною різноманітністю та різною довжиною, яка вписується у ваш щоденний ритм.

Подкасти можуть виходити регулярно щодня або щотижня, або як послідовні серії з обмеженою кількістю частин.

Jak na to? Jednou z populárních aplikací je Podcast Addict. Як це зробити? Одним з популярних додатків є Podcast Addict.

Po spuštění aplikace je třeba přidat podcast, který chcete poslouchat. Udělá se to pomocí ikony ( + ). Після запуску програми потрібно додати подкаст, який ви хочете прослухати. Робиться це за допомогою піктограми ( + ).

Hledat můžete buď pomocí lupy, podle názvu. Pokud znáte přímo RSS kanál vybraného podcastu, pak je jeho zadání rychlejší cestou. Шукати можна за допомогою лупи, за назвою. Якщо ви знаєте безпосередньо RSS-канал обраного подкасту, то його введення є більш швидким шляхом.

Pro začátek jsou vhodné tyto podcasty. Для початку підійдуть ці подкасти:
– Slowczech (pomalu česky, повільно чеська)
– Čeština s Michalem
– Zdeňkův český podcast

Webové stránky a RSS kanály uvedených podcastů jsou tyto. Веб-сайти та RSS-канали зазначених подкастів є такими:

slowczech (Цей дуже рекомендую!)
Web: https://www.slowczech.com/
RSS: https://www.slowczech.com/feed/podcast/
Čeština s Michalem (Для просунутих)
Web: https://cesky.buzzsprout.com/
RSS: https://feeds.buzzsprout.com/1016932.rss
Zdeňkův český podcast (Для просунутих)
Web: https://zdenkuvceskypodcast.podbean.com/
RSS:https://feed.podbean.com/zdenkuvceskypodcast/feed.xml

A je hotovo. Vyberte si, co vám nejlépe vyhovuje a můžete cvičit poslech češtiny. І готово. Вибирайте те, що вам найбільше підходить, і ви можете практикувати прослуховування мови.

Další díly z tohoto okruhu

Díl 10